Ce trebuie sa stii despre insulina

Utilizarea insulinei, absolut necesara in diabet zaharat de tip 1, poate sa te sperie in prima instanta. Cu toate acestea, chiar insulina iti salveaza viata si previne instalarea complicatiilor. Intrebuintarea insulinei va deveni in scurt timp o activitate de rutina, dar aceasta presupune o perioada de inceput in care sa inveti cat mai multe despre organismul tau si tipurile de insulina pe care poti sa le folosesti.

Ce este insulina?

Insulina este cel mai important hormon folosit de organism in metabolismul glucidelor, adica al zaharurilor din alimente. Ea este secretata de celulele beta existente in pancreas si mareste permeabilitatea membranei celulare pentru glucoza, astfel incat aceasta sa poata trece usor prin peretii celulelor, pentru a le hrani. Celulele corpului folosesc zaharurile drept combustibil pentru a functiona normal.

Dar deteriorarea celulelor beta, care are loc in caz de diabet zaharat tip 1, blocheaza acest proces. Glucoza nu este transferata in celulele tale, care „mor de foameˮ la propriu. In schimb, glucidele se acumuleaza in sange.

Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci atunci cand celulele beta din pancreas sunt distruse de sistemul imunitar sau de o boala ori o leziune a pancreasului. Deoarece organismul nu mai poate secreta insulina in mod natural, el va avea nevoie toata viata de o sursa de insulina artificiala. De aceea, tratamentul cu insulina este absolut obligatoriu in cazul diabetului zaharat de tip 1.
Odata pus diagnosticul de diabet zaharat de tip 1, medicul iti va recomanda tratamentul cu insulina si un anumit regim de viata.

Tratamentul cu insulina

Insulina nu poate fi luata sub forma de pastile deoarece acizii din stomac o descompun, de aceea ea este injectata cu ajutorul unei seringi sau al unui dispozitiv in forma de stilou sau prin intermediul unei pompe de insulina. (link catre pag cu produse)

Exista o serie de tipuri, marci si surse diferite de insulina. Specialistii din domeniul sanatatii prescriu de multe ori doua tipuri de insulina: insulina de la ora mesei si insulina bazala. Insulina de la ora mesei (bolusul) are rolul de a controla nivelul glicemiei dupa masa. Insulina de fond (bazala) se folosește pentru a raspunde nevoilor organismului pe parcursul intregii zile si nopti.
In tratament, va trebui sa acorzi un interes special tipurilor de insulina recomandate de doctorul tau si modului in care le poti aplica in mod optim.

Tipuri de insulina care ti se pot recomanda:


• Cu actiune rapida – incepe sa lucreze in aproximativ 15 minute. Aceasta are momentul de varf la aproximativ 1 ora dupa ce o iei si continua sa lucreze timp de 2 pana la 4 ore.
• Cu actiune scurta – ajunge sa lucreze in aproximativ 30 de minute. Varful este intre 2 si 3 ore si lucreaza timp de 3 pana la 6 ore.
• Cu actiune intermediara – va ajunge in sange in 2 pana la 4 ore dupa injectare. Are un varf care poate fi de la 4 pana la 12 ore si lucreaza 12 pana la 18 ore.
• Cu actiune lenta sau prelungita – dureaza cateva ore pentru a ajunge in sistemul sanguin si dureaza aproximativ 24 de ore.

Cele mai multe doze de insulina se vand intr-un mic flacon de sticla. Din el se poate scoate insulina cu o seringa care aspira solutia. Insulina se gaseste si la doze sub forma de cartuse preumplute (numite si stilouri sau pen-uri).
De asemenea, dozele de insulina necesare unei functionari sanatoase a organismului se pot obtine de la o pompa (sau micropompa) – un dispozitiv pe care il poti purta la centura si care trimite insulina in corp prin intermediul unui tub mic, timp de 24 ore pe zi. Acest dispozitiv actioneaza ca un pancreas sanatos, eliberand periodic doze necesare functionarii organismului. Daca nu stii ce sa alegi, nu iti face griji: medicul tau te va ajuta sa alegi tipul de insulina si metodele de administrare cele mai bune pentru tine.

Cum functioneaza pompa de insulina

Pancreasul unei persoane fara diabet elibereaza in mod regulat cantitati mici de insulina in organism, pentru a regla nivelul de glucoza in sange. Cantitatea de insulina eliberata variaza de la persoana la persoana, in functie de metabolism sau alti factori precum activitatea fizica, nivelul de stres si bolile. Cand o persoana mananca, pancreasul elibereaza o cantitate suplimentara de insulina pentru regla nivelul glucozei in sange.

Terapia cu pompa de insulina este un tratament care imita indeaproape actiunea pancreasului, asigurand o alimentare constanta cu insulina a organismului, dar si cu doze suplimentare, atunci cand este necesar. Citeste aici mai multe despre folosirea pompei de insulina.

Cand medicul tau iti va vorbi despre insulina, el va mentiona trei parametri principali:


a) „Startˮ sau „declansareˮ – durata de timp in care insulina ajunge sange si incepe actiunea pentru scaderea nivelului de zahar din sange
b) „Momentul de varfˮ – este momentul in care insulina actioneaza cel mai intens pentru scaderea glicemiei
c) „Durataˮ – cat timp se pastreaza nivelul de actiune al insulinei, dupa momentul de varf.

Spre deosebire de terapia cu pompa de insulina, terapia conventionala cu injectii de insulina nu imita actiunea pancreasului. Daca intrebuintezi injectiile, va trebui sa elaborezi impreuna cu medicul o schema de utilizare a acestora.

O injectie generala cu insulina cu efect pe termen lung poate sa nu corespunda nevoilor variabile ale organismului pe parcursul zilei. Folosind aceasta metoda, vei fi nevoit sa iti planifici mesele si programul in functie de schema injectiilor. Terapia intensiva cu injectii, care presupune injectii zilnice multiple cu insulina cu actiune de durata și cu actiune medie reprezinta o imbunatatire fata de terapia conventionala cu injectii, dar tot nu asigura cantitatea precisa și constanta de hormoni pe care o asigura o pompa de insulina.

Pastrarea insulinei si utilizarea seringilor in siguranta

Deși producatorii recomanda depozitarea insulinei in frigider, injectarea unei doze de insulina rece poate face, uneori, injectia mai dureroasa. Pentru a evita acest lucru, multi furnizori sugereaza stocarea la temperatura camerei, dar insulina care se pastreaza la temperatura camerei va avea durata de valabilitate de aproximativ o luna.

Dava vrei sa cumperi mai multa insulina la un moment dat, pentru a economisi bani, nu uita sa depozitezi insulina in frigider si s-o scoti din timp, astfel incat sa fie pregatita pentru urmatoarea injectie.

• Nu depozita insulina in apropiere de o sursa de caldura extrema sau la frig extrem.
• Nu depozita insulina in congelator, in lumina directa a soarelui sau in torpedoul unei masini
• Verifica data de expirare inainte de a o utiliza si nu folosi niciodata o doza de insulina dupa data de expirare.
• Examineaza flaconul inainte de intrebuintare, pentru a te asigura insulina pare normala inainte de a o trage in seringa.

Verifica sa nu existe particule, cristale sau modificari de culoare ale insulinei. Daca descoperi orice semn de modificare a aspectului din flacon, nu folosi insulina si mergi cu sticla nedeschisa la farmacie sa o schimbi sau sa o restitui.

Seringa reutilizabila
Folosirea unei seringi reutilizabile te poate ajuta sa reduci costurile, evitand cumpararea de consumabile si cantitatea de deseuri. Cu toate acestea, vorbeste cu medicul inainte de a decide sa folosesti seringa reutilizabila. Acesta te poate ajuta sa decizi daca e o alegere sigura pentru tine personal. Daca esti bolnav, ai rani deschise pe maini sau au o rezistenta redusa la infectii nu ar trebui sa risti sa faci insulina cu o seringa reutilizabila. Sterilitatea seringilor refolosite nu este garantata.

Sfaturi pentru pastrarea seringilor reutilizabile si acelor
• Mentine acul curat tinandu-l acoperit atunci cand nu il folosesti.
• Nu lasa niciodata acul sa atinga nimic in afara de pielea curata si de partea de sus a flaconului de insulina.
• Nu lasa pe nimeni sa foloseasca o seringa care ai folosit-o deja si nu utiliza seringa altcuiva
• Curatarea cu alcool a acului nu e recomandata, deoarece indeparteaza stratul care ajuta acul sa intre in piele cu usurinta
• Arunca seringa si acul atunci cand acul este matifiat sau indoit sau a ajuns in contact cu altceva decat cu pielea curata.

Citeste aici mai multe despre Cum se injecteaza insulina.

Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991; www.webmd.com; www.diabetes.org. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1
Diagnostic si analize ale diabetului zaharat de tip 1